Kryptovaluuttoihin sijoittamisen parhaat tavat ovat kryptopörssit, lompakot ja pörssinoteeratut tuotteet?

Subscribe
Parhaat tavat sijoittaa kryptovaluuttoihin: Kryptopörssit, lompakot ja pörssinoteeratut tuotteet | ETC Group
  1. Onko kryptovaluutat vakiintunut omaisuusluokaksi?
  2. Luetaanko bitcoin, ethereum, solana ja muut suoriksi sijoituksiksi?
  3. Kryptovaluuttojen ostaminen kryptopörsseissä ja markkinapaikoilla
  4. Kryptovaluuttojen ostaminen arvopapereiden ja johdannaisten kautta
  5. Passiivinen hajauttaminen kryptomarkkinoilla yhden pörssinoteeratun tuotteen avulla

Kryptovaluutat ovat vakiintuneet vaihtoehtoiseksi omaisuusluokaksi finanssimaailmassa. Sijoittajat voivat osallistua tähän kehitykseen monin eri tavoin, kuten sijoittamalla suoraan kryptovaluuttoihin omalla lompakolla tai kryptovaluuttapörssin kautta. Epäsuorana vaihtoehtona voidaan käyttää säänneltyjä pörssinoteerattuja tuotteita kuten Exchanged Traded Products (ETP). Mitkä ovat eri vaihtoehtojen edut ja haitat, ja mitä haasteita ja riskejä sijoittajan on otettava huomioon? Käymme läpi, mitä on huomioitava.

Onko kryptovaluutat vakiintunut omaisuusluokaksi?

Kryptovaluutat ovat tehneet suuren paluun vuonna 2023. Pelkästään bitcoin arvo on yli kaksinkertaistunut vuoden aikana, mikä on tuonut sijoittajille paremman tuoton kuin millään muulla omaisuusluokalla. Samalla digitaaliset valuutat ovat vakiinnuttaneet asemansa rahoitusmaailmassa. Pörssinoteeratut tuotteet (ETP:t) kryptovaluutoille ovat olleet Euroopassa jo useita vuosia. Ensimmäiset rahastot (ETF:t) bitcoinille hyväksyttiin Yhdysvalloissa alkuvuodesta 2024. Tämä tarkoittaa, että sijoittajat voivat nyt myös sijoittaa bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin maailman suurimmalla pääomamarkkinalla suosittujen sijoitusinstrumenttien kautta.

Bitcoin on yhä ylivoimaisesti suurin kryptovaluutta. Tammikuussa 2024 sillä oli kokonaismarkkina-arvo noin 735 miljardia euroa. Tämä vastaa suunnilleen DAX-indeksin kuuden suurimman osakkeen yhteistä markkina-arvoa. Mutta maailman vanhimman digitaalisen valuutan arvo on myös useita kertoja suurempi kuin yhdeksän seuraavan kryptovaluutan yhteensä. Nykyään on olemassa useita tuhansia erilaisia digitaalisia valuuttoja, mutta hyvin harvoilla niistä on todellista merkitystä.

Tällä hetkellä kryptovaluuttoihin voi sijoittaa pääasiassa kolmella tavalla: suorana ostona henkilökohtaisen digitaalisen lompakon kautta, kryptopörssin kautta tai epäsuorasti esimerkiksi pörssinoteerattujen tuotteiden avulla.

Luetaanko bitcoin, ethereum, solana ja muut suoriksi sijoituksiksi?

Kaikki, jotka sijoittavat kryptovaluuttoihin, kuten bitcoiniin, ethereumiin tai solanaan, voivat tehdä sen perinteisellä tavalla suorittamalla suoran oston. Tällöin heidän on omistettava oma digitaalinen lompakko. Sijoittaja voi sitten ostaa ja myydä kryptovaluuttaa lompakossaan. Digitaaliset valuutat eivät kuitenkaan tallennu suoraan näihin "lompakkoihin". Sen sijaan ne tallennetaan niin kutsuttuun lohkoketjuun, jossa sijoittajat voivat hallita omaisuuttaan salasanan avulla.

Periaatteessa kaikki, jotka tietävät tallennuspaikan ("julkinen osoite") ja siihen liittyvän salasanan (" yksityinen avain "), voivat päästä käsiksi omaisuuteen. Tämä sijoitusmuoto tarjoaa monia etuja, mutta sisältää myös joitain haasteita. Etuna on, että sijoittaja voi käyttää digitaalisia kolikoitaan tai "tokeneitaan" ostoksiin eri verkkokaupoissa. Menetelmä tarjoaa myös tietyn turvallisuuden, edellyttäen että käyttäjä ei unohda salasanaansa tai että se ei joudu väärinkäytetyksi.

Sijoittajalla on myös "fyysinen" hallussapito krypto-omaisuudestaan. Tämä antaa paremman hallinnan sijoitukselle verrattuna siihen, että kryptovaluutta säilytetään kryptopörssissä. Se suojaa omaisuutta hakkeri-iskuilta ja estää sijoittajaa altistumasta riskille, että markkinapaikan toimija menee konkurssiin.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että jos menetät pääsyn omalle lompakollesi, menetät myös sen sisällön eli koko sijoituksesi. Sijoittajien, jotka haluavat säilyttää kryptovaluuttansa henkilökohtaisessa lompakossa, tulisi siksi olla jonkin verran teknisesti perillä siitä, miten tämä toimii.

Kryptovaluuttojen ostaminen kryptopörsseissä ja markkinapaikoilla

Jos tekninen puoli tuntuu liian monimutkaiselta ja haluat välttää riskin, että salasanasi päätyy vääriin käsiin, voit käyttää yhtä monista Internetin kaupankäyntialustoista, pörsseistä ja välittäjistä päästäksesi kryptovaluuttamaailmaan. Kaikki mitä sinun tarvitsee tehdä sijoittajana, on rekisteröityä jollekin monista kryptovaluuttapörsseistä, ja saat automaattisesti digitaalisen lompakon.

Binance, Coinbase, Crypto.com ja Kraken kuuluvat tällä hetkellä suurimpiin ja tunnetuimpiin kryptovaluuttapörsseihin. Tärkein ero: tässä vaiheessa ei enää ole sijoittajalla itsellään avainta lompakkoon vaan palveluntarjoajalla. Näiden kryptovaluuttapörssien käyttämisellä on monia etuja, kuten kätevyys ja käytännöllisyys. Sijoittajat voivat käydä kauppaa kryptovaluutalla näiden kryptovaluuttavälittäjien avulla käyttäen sovellusta matkapuhelimissaan ja reagoida nopeasti markkinoiden tapahtumiin. Lisäksi kryptovaluuttaa voidaan siirtää takaisin henkilökohtaiseen digitaaliseen lompakkoon. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, näillä pörsseillä voi käydä kauppaa ympäri vuorokauden, myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

Kryptovaluuttojen ostaminen arvopapereiden ja johdannaisten kautta

Toinen vaihtoehto niille, jotka haluavat sisällyttää kryptovaluutan sijoitussalkkuunsa, on ostaa rahoitusvälineitä. On monia erilaisia mahdollisuuksia niille, jotka haluavat hyötyä yksittäisten kryptovaluuttojen tai koriin kuuluvien valuuttojen kehityksestä.

Kryptojohdannaisia on esimerkiksi CFD:t, futuurit ja optiot. Niillä kaikilla on yhteistä se, että ne eivät sijoita itse kryptovaluuttaan vaan panostavat vain siihen, miten valuutta kehittyy tulevaisuudessa - liittyvine riskeineen.

Sijoittajat voivat myös ostaa pörssilistattuja tuotteita (ETP:t), jotka voidaan kuvata arvopapereiksi, jotka seuraavat omaisuuden hintaa, tässä tapauksessa kryptovaluuttoja. Nämä toimivat samalla tavalla kuin kryptorahastot, paitsi että ne sijoittavat vain yhteen valuuttaan. Markkinatakaaja on likviditeettitakuu, joka varmistaa, että rahasto käy kauppaa lähellä kyseisen kryptovaluutan nykyistä hintaa. ETC Group Physical Bitcoin – lyhennettynä BTCE - on tällä hetkellä markkinoiden suurin volyymituote.

Passiivinen hajauttaminen kryptomarkkinoilla yhden pörssinoteeratun tuotteen avulla

Pörssilistatut tuotteet voidaan verrata sijoittamiseen pörssilistattuihin raaka-aineisiin, kuten kultaan. Pörssilistattujen tuotteiden aloittaminen ei ole vaikeaa. Ainoa asia, mikä tarvitaan pörssilistattujen tuotteiden ostamiseen, on arvopaperitili ja selvitystili pankissa tai suoratoimeklarissa. Pörssilistatut tuotteet ovat hyväksyttyjä EU:n kansallisten valvontaviranomaisten toimesta, kuten esimerkiksi Saksassa Bafin, ja niitä voidaan helposti tilata vastaavalla ISIN:llä. Tämä tapahtuu samalla tavalla kuin osakkeen tai rahaston ostaminen säännellyillä pörsseillä. Saksassa tämä tapahtuu pääasiassa Xetrassa Deutsche Börse AG:ssa Frankfurtissa. Suurimmat tällaisten krypto-sijoitusten arvopaperitoimittajat ovat ETC Group, 21Shares, Coinshares, VanEck ja WisdomTree.

Maailman ensimmäisen kryptovaluuttakorituotteen avulla, joka seuraa MSCI-indeksiä – ETC Group MSCI Digital Assets Select 20 - on jopa mahdollista sijoittaa koko kryptovaluuttamarkkinoiden valikoimaan yhden pörssilistatun tuotteen avulla.

Important information:

This article does not constitute investment advice, nor does it constitute an offer or solicitation to buy financial products. This article is for general informational purposes only, and there is no explicit or implicit assurance or guarantee regarding the fairness, accuracy, completeness, or correctness of this article or the opinions contained therein. It is advised not to rely on the fairness, accuracy, completeness, or correctness of this article or the opinions contained therein. Please note that this article is neither investment advice nor an offer or solicitation to acquire financial products or cryptocurrencies.

Before investing in crypto ETPs, potentional investors should consider the following:

Potential investors should seek independent advice and consider relevant information contained in the base prospectus and the final terms for the ETPs, especially the risk factors mentioned therein. The invested capital is at risk, and losses up to the amount invested are possible. The product is subject to inherent counterparty risk with respect to the issuer of the ETPs and may incur losses up to a total loss if the issuer fails to fulfill its contractual obligations. The legal structure of ETPs is equivalent to that of a debt security. ETPs are treated like other securities.

About Bitwise

Bitwise is one of the world’s leading crypto specialist asset managers. Thousands of financial advisors, family offices, and institutional investors across the globe have partnered with us to understand and access the opportunities in crypto. Since 2017, Bitwise has established a track record of excellence managing a broad suite of index and active solutions across ETPs, separately managed accounts, private funds, and hedge fund strategies—spanning both the U.S. and Europe.

In Europe, for the past four years Bitwise (previously ETC Group) has developed an extensive and innovative suite of crypto ETPs, including Europe’s largest and most liquid bitcoin ETP.

This family of crypto ETPs is domiciled in Germany and approved by BaFin. We exclusively partner with reputable entities from the traditional financial industry, ensuring that 100% of the assets are securely stored offline (cold storage) through regulated custodians.

Our European products comprise a collection of carefully designed financial instruments that seamlessly integrate into any professional portfolio, providing comprehensive exposure to crypto as an asset class. Access is straightforward via major European stock exchanges, with primary listings on Xetra, the most liquid exchange for ETF trading in Europe.

Retail investors benefit from easy access through numerous DIY/online brokers, coupled with our robust and secure physical ETP structure, which includes a redemption feature.

Contact

General Inquiries europe@bitwiseinvestments.com
Institutional investors clients@bitwiseinvestments.com

Sie haben Fragen?

Frag Jan

Jan Altmann ist ETF-Experte und erfahrener Referent von Online-Seminaren und Präsenzseminaren. Seit 2022 ist Altmann Direktor Investment Strategy der ETC Group im deutschsprachigen Raum, dem führenden deutschen Krypto ETP Anbieter.

Browse through related content