- Har kryptovalutor etablerat sig som en tillgångsklass?
- Räknas bitcoin, ethereum, solana med flera som direktinvesteringar?
- Att köpa kryptovalutor via kryptobörser och marknadsplatser
- Att köpa kryptovalutor via värdepapper och derivat
- Passiv diversifiering på kryptomarknaden med en enda börshandlad produkt
Kryptovalutor har etablerat sig som en alternativ tillgångsklass i finansvärlden. Investerare kan delta i denna utveckling på olika sätt, till exempel genom att investera direkt i kryptovalutor med en egen plånbok eller via en kryptobörs. Som ett indirekt alternativ kan man använda sig av reglerade börshandlade produkter som Exchanged Traded Products (ETP).
Vilka är fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen, och vilka utmaningar och risker måste man som investerare räkna med? Vi reder ut vad som gäller.
Kryptovalutor har etablerat sig som en tillgångsklass
Kryptovalutor har gjort stor comeback under 2023. Värdet på enbart bitcoin har mer än fördubblats på tolv månader, vilket har givit investerare en högre avkastning än i något annat tillgångsslag. Samtidigt har de digitala valutorna etablerat sig i finansvärlden. Börshandlade produkter (ETP:er) för kryptovalutor har funnits i Europa i flera år. De första fonderna (ETF:er) för för bitcoin godkändes i USA i början av 2024. Det innebär att investerare, via de populära investeringsinstrumenten, nu också kan investera i bitcoin och andra kryptovalutor på världens största kapitalmarknad.
Bitcoin är fortfarande den överlägset största kryptovalutan. I januari 2024 hade den ett totalt marknadsvärde på cirka 735 miljarder euro. I dagsläget motsvarar detta på ett ungefär det sammanlagda börsvärdet för de sex största aktierna i DAX. Men värdet på världens äldsta digitala valuta är också flera gånger högre än de nio kryptovalutorna som kommer efter i ordningen. Det finns nu flera tusen olika digitala valutor, men väldigt få av dem har någon riktig relevans.
Idag kan man investera i kryptovalutor på i huvudsak tre sätt: som ett direktköp via en personlig digital plånbok, via en kryptobörs eller indirekt, t.ex. via börshandlade produkter.
Kryptovalutor som direktinvestering
Alla som investerar i kryptovalutor som bitcoin, ethereum eller solana kan göra det på traditionellt sätt genom att göra ett direktköp. Då behöver man ha en egen digital plånbok. Investeraren kan sedan köpa och sälja kryptovaluta via sin plånbok. De digitala valutorna lagras dock inte direkt i dessa "plånböcker". I stället lagras de i en s.k. blockkedja där investerare kan hantera sina innehav via ett lösenord.
I princip kan alla som känner till lagringsplatsen ("offentlig adress") och tillhörande lösenord (" privat nyckel ") kan komma åt innehavet. Denna form av investering har många fördelar, men innebär också en del utmaningar. En fördel är att investeraren kan använda sina digitala mynt eller "tokens" till köp i olika nätbutiker. Metoden erbjuder också viss säkerhet under förutsättning att användaren inte glömmer bort sitt lösenord eller att obehöriga får tag i det.
Investeraren har också "fysisk" besittning av sitt kryptoinnehav. Detta ger bättre kontroll över investeringen jämfört med om kryptovalutan förvaras på en kryptobörs. Den skyddar innehavet från hackerattacker och gör att investeraren undviker risken att drabbas om en marknadsplatsoperatör skulle gå i konkurs.
Men det är viktigt att förstå att om du förlorar åtkomstuppgifterna till din egen plånbok, förlorar du även dess innehåll, dvs. hela din investering. Investerare som vill lagra sina kryptovalutor i en personlig plånbok bör därför ha en viss teknisk förståelse för hur detta fungerar.
Att köpa kryptovalutor via kryptobörser och marknadsplatser
Om du tycker att den tekniska biten är för krånglig och du vill undvika risken att lösenordet kommer på villovägar, kan du använda en av de många handelsplatserna, börserna och mäklarna på Internet som en väg in i kryptovärlden. Allt du som investerare behöver göra är att registrera dig på någon av de många kryptobörserna så får du automatiskt en digital plånbok.
Binance, Coinbase, Crypto.com och Kraken hör för närvarande till de största och mest kända kryptobörserna. Den viktigaste skillnaden: här är det inte längre investeraren själv som har nyckeln till plånboken utan leverantören. Att använda sig av en sådan kryptobörs har många fördelar, bland annat är det smidigt och praktiskt. Investerare kan via dessa kryptomäklare handla kryptovalutan med hjälp av en app på sina mobiltelefoner och därmed reagera snabbt när något händer på marknaden. Dessutom kan krypton föras tillbaka till en personlig digital plånbok. Sist men inte minst är det möjligt att handla på dessa börser dygnet runt, även på söndagar och helgdagar.
Att köpa kryptovalutor via värdepapper och derivat
Ett annat alternativ för den som vill inkludera kryptovaluta i sin investeringsportfölj är att köpa finansiella produkter. En rad olika möjligheter existerar för den som vill dra nytta av utvecklingen för enskilda kryptovalutor eller en korg med valutor, en s.k. "basket".
Det finns kryptoderivat t.ex. CFD:er, terminer och optioner. De har alla gemensamt att de inte investerar i själva kryptovalutan utan bara satsar på hur valutan ska utvecklas framöver – med tillhörande risker.
Investerare kan också köpa börshandlade produkter (ETP:er), vilka kan beskrivas som värdepapper som följer priset på en tillgång, i detta fall kryptovalutor. Dessa fungerar på ett liknande sätt som kryptofonder, med den skillnaden att de enbart investerar i en enda valuta. En market maker är en likviditetsgarant som säkerställer att fonden handlas nära det aktuella priset på den underliggande kryptovalutan. ETC Group Physical Bitcoin – förkortat BTCE – är för närvarande den produkt med högst volym på marknaden.
Passiv diversifiering på kryptomarknaden med en enda börshandlad produkt
De börshandlade produkterna kan jämföras med att investera i börshandlade råvaror som guld. Det är inte svårt att börja handla med börshandlade produkter. Det enda som krävs för att köpa börshandlade produkter är ett värdepapperskonto samt ett clearingkonto hos en bank eller direktmäklare. Börshandlade produkter godkänns av de nationella tillsynsmyndigheterna i EU, till exempel Bafin i Tyskland, och kan enkelt beställas med motsvarande ISIN. Detta sker på samma sätt som när du köper en aktie eller en fond via de reglerade börserna. I Tyskland är detta främst Xetra från Deutsche Börse AG i Frankfurt. De största leverantörerna av sådana kryptoinvesteringar i form av värdepapper är ETC Group, 21Shares, Coinshares, VanEck och WisdomTree.
Med världens första korgprodukt för kryptovalutor som följer ett MSCI-index – ETC Group MSCI Digital Assets Select 20 – är det till och med möjligt att genom en enda börshandlad produkt investera i hela utbudet av kryptovalutor på marknaden.
Important information:
This article does not constitute investment advice, nor does it constitute an offer or solicitation to buy financial products. This article is for general informational purposes only, and there is no explicit or implicit assurance or guarantee regarding the fairness, accuracy, completeness, or correctness of this article or the opinions contained therein. It is advised not to rely on the fairness, accuracy, completeness, or correctness of this article or the opinions contained therein. Please note that this article is neither investment advice nor an offer or solicitation to acquire financial products or cryptocurrencies.
Before investing in crypto ETPs, potentional investors should consider the following:
Potential investors should seek independent advice and consider relevant information contained in the base prospectus and the final terms for the ETPs, especially the risk factors mentioned therein. The invested capital is at risk, and losses up to the amount invested are possible. The product is subject to inherent counterparty risk with respect to the issuer of the ETPs and may incur losses up to a total loss if the issuer fails to fulfill its contractual obligations. The legal structure of ETPs is equivalent to that of a debt security. ETPs are treated like other securities.