Kryptorahastot - Mikä ero on ETP:llä, ETC:llä ja ETN?

Subscribe
Krypto ETF, ETP, ETC ja ETN: Mikä niiden ero on ja miten ne toimivat? | ETC Group

Tammikuussa tänä vuonna Yhdysvalloissa hyväksyttiin ensimmäiset kryptorahastot (ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot kryptovaluutoille). Euroopassa tällaisten rahastojen sijoittaminen ei tällä hetkellä ole mahdollista. Sijoittajat voivat kuitenkin osallistua helposti ja kustannustehokkaasti bitcoin ja muiden kryptovaluuttojen kehitykseen niin kutsuttujen pörssinoteerattujen tuotteiden avulla. Mutta mikä ovat kryptorahastot tai ETF:t? Ja mikä on ero rahastojen välillä, joita kutsutaan nimillä ETP, ETC tai ETN? Selvitetään tärkeimmät kysymykset.

  1. Mitä kryptorahasto oikeastaan on ja miten se toimii?
  2. Miksi Euroopassa ei ole bitcoin-rahastoja?
  3. Kryptovaluuttojen taustalla olevat ETP:t: eurooppalainen vaihtoehto
  4. ETC:t: vaihtoehto raaka-ainemarkkinoille (pörssilistatut raaka-aineet)
  5. ETN:t: pörssissä noteeratut velkakirjat

Mitä kryptorahasto oikeastaan on ja miten se toimii?

Hyväksynnän ensimmäinen spot-ETF Bitcoinille Yhdysvalloissa sai paljon mediahuomiota. Odotukset olivat korkealla siitä, että rahasto kasvaisi nopeasti arvossa. Jo ensimmäisten kauppapäivien aikana ETF-toimittajat totesivat lanseerauksen olleen menestyksekäs. Kahden viikon kuluttua maailman suurin varainhoitaja BlackRock raportoi yli kahden miljardin dollarin virtauksesta pörssilistatulle rahastolleen iShares Bitcoin Trust (IBIT). Tämä on lähes kaksinkertainen summa verrattuna suurimpaan vastaavaan tuotteeseen Euroopassa, ETC Group Physical Bitcoin - lyhennettynä BTCE - kolme ja puoli vuotta lanseerauksen jälkeen.

Pörssilistatut Bitcoin-rahastot tekevät kryptovaluuttoihin sijoittamisen helpommaksi institutionaalisille ja yksityisille sijoittajille. Vaikka Yhdysvalloissa oli jo aiemmin olemassa Bitcoin-ETF:iä, nämä eivät suoraan sijoittaneet kryptovaluuttaan, vaan yrittivät jäljitellä Bitcoinin hintakehitystä futuurikaupan kautta. Tällöin sijoittaja kantaa suurempaa vastapuoliriskiä.

Lisäksi jäljittäminen on kalliimpaa ja vähemmän luotettavaa, koska hintapoikkeamia esiintyy usein kryptovaluutan alla olevan omaisuuden hinnassa. Spot-ETF:t ostavat sen sijaan bitcoineja suoraan ja suojaavat siten sijoittajia vastapuoliriskiltä, joka liittyy pörssilistattuihin tuotteisiin emittentin konkurssitilanteessa..

Miksi Euroopassa ei ole bitcoin-rahastoja?

Sijoittajat EU:ssa eivät voi ostaa Bitcoin-rahastoja samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa, koska ETF:iä luokitellaan arvopaperirahastoiksi EU:ssa. Niiden on täytettävä kaksi kriteeriä: ensinnäkin varojen on oltava arvopapereita. Toiseksi arvopaperirahastojen on hajautettava varansa. Yhden omaisuuslajin sijoittaminen ei ole sallittua. Nämä säännöt on luotu suojaamaan sijoittajia, jotta he voivat helpommin ymmärtää, mistä tuote koostuu ja miten se toimii.

Näiden sääntöjen vuoksi ETF:ät eivät saa sisältää kryptovaluuttoja EU:ssa, koska ne eivät ole arvopapereita laillisessa mielessä eikä yhden omaisuuslajin sijoittaminen ole sallittua. Sama pätee esimerkiksi kultaan. EU:ssa sijoittajat ovat kuitenkin voineet vuosien ajan sijoittaa yksittäisiin kryptovaluuttoihin tai kryptovaluuttojen ryhmään (”kori” tai ”kori”) muiden tuotteiden, nimittäin pörssilistattujen tuotteiden (ETP:t), kautta..

Kryptovaluuttojen taustalla olevat ETP:t: eurooppalainen vaihtoehto

Pörssissä noteeratut tuotteet - lyhennettynä ETP - ovat yleisnimitys pörssissä käytäville arvopapereille, jotka seuraavat muiden omaisuuserien tai indeksien kehitystä. Pörssissä noteeratut tuotteet (ETP:t) jaetaan Euroopassa seuraaviin kolmeen luokkaan: ETF:t (Pörssinoteeratut rahastot), ETC:t (Pörssissä noteeratut hyödykkeet/valuutat) ja ETN:t (Pörssissä noteeratut velkakirjat).

Lyhenne ETP:tä käytetään usein synonyyminä ETC:lle (Pörssissä noteerattu kryptovaluutta) esimerkiksi kryptosektorilla. Samoin kuin osakkeiden ja rahastojen kohdalla, kaupankäynti tapahtuu tavallisella VP-tilillä. Oikeudellisesti ETP:t ovat velkakirjoja kyseisen liikkeeseenlaskijan osalta.

Tällaiset tuotteet ovat listattu pörsseihin ja niitä käydään kauppaa samalla tavalla kuin osakkeita, mikä tarkoittaa, että niiden hinta vaihtelee päivittäin. Koska ETP:t on suunniteltu jäljittelemään tuottoa taustalla olevasta omaisuuserästä tai vertailuindeksistä, niiden hinta määräytyy taustalla olevien sijoitusten hintojen perusteella.

ETC: Raaka-aineiden vaihtoehto

EU:ssa pörssissä noteeratut raaka-aineet, lyhennettynä ETC, ovat alaluokka ETP:lle. Kuten nimestä voi päätellä, näitä tuotteita käytetään sijoittamaan yksittäisiin raaka-aineisiin tai raaka-ainekoreihin. Tunnetuin ETC on kulta-ETC. Se on ollut markkinoilla vuodesta 2004 lähtien, joten konsepti on hyvin testattu.

ETC Group on muuttanut lyhennyksen "Exchange Traded Crypto", koska kryptovaluuttoihin liittyvät ETP:t toimivat samalla periaatteella kuin kultaan liittyvät ETC:t.

Samoin kuin Yhdysvalloissa spot-ETF:issä, bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kehitystä seurataan suhteessa 1:1. Euroopassa ETC Group on suurin kryptovaluuttojen ETP:iden tarjoaja. He hallinnoivat yli miljardin euron arvoisia varoja.

Suurin ja eniten kaupankäyntiä käyvä ETP markkinoilla on ETC Group Physical Bitcoin. Mutta on muitakin tarjoajia ja myös ETP:itä muille kryptovaluutoille kuten cardano, ethereum, litecoin, solana ja XRP.

ETC Group on myös maailman ensimmäinen, joka lanseeraa ETP:n, joka seuraa kryptovaluuttojen koria, joka noudattaa MSCI Digital Assets Select -indeksiä. Tämä tuote seuraa kehitystä 20 johtavasta sijoituskelpoisesta kryptovaluutasta. Ne kattavat noin 85 prosenttia kaikkien kryptovaluuttojen yhteisestä markkina-arvosta.

Kuten kaikki ETC Groupin tuotteet, myös tämä ETP on fyysisesti turvattu taustalla olevilla kryptovaluutoilla. Sijoittajat voivat siten turvallisesti, helposti ja kustannustehokkaasti sijoittaa passiivisesti ja hajautetusti kryptomarkkinoille.

ETN: Pörssinoteerat joukkovelkakirjalaina

Kryptovaluutta- ja hyödyke-ETP:iden lisäksi Euroopassa on myös pörssinoteerattuja joukkovelkakirjalainoja eli ETN:iä. ETN:ien avulla sijoittajat voivat sijoittaa lisäksi sellaisiin kohde-etuusluokkiin tai strategioihin, joita muilla tuotteilla ei voida kattaa. Esimerkiksi voidaan mainita DAX-indeksiin liittyvät ETN:t, jotka on velkavivutettu vähintään kolminkertaisesti. Näin ollen ETN toimii täydennyksenä muille tuotekategorioille.

Oikeudellisesti ETN:ät ovat myös korkoa tuottavia arvopapereita. Sijoittajien tulisi siksi aina kiinnittää huomiota siihen, onko ja miten tuote on turvattu. Parhaassa tapauksessa ne, kuten kaikki ETC Groupin tuotteet, ovat fyysisesti turvattuja, eli jokainen osuus on varmennettu 100 prosentilla kryptovaluutoista. ETC Groupin tapauksessa kryptovaluuttoja säilyttää riippumaton hoitaja, joka hallinnoi varoja investoijien hyväksi, jos liikkeeseenlaskija ajautuu maksukyvyttömyyteen. Toisin kuin ETC:t, ETN:illä on usein rajoitettu maturiteetti, mikä myös lisää sijoitusten riskiä.

Important information:

This article does not constitute investment advice, nor does it constitute an offer or solicitation to buy financial products. This article is for general informational purposes only, and there is no explicit or implicit assurance or guarantee regarding the fairness, accuracy, completeness, or correctness of this article or the opinions contained therein. It is advised not to rely on the fairness, accuracy, completeness, or correctness of this article or the opinions contained therein. Please note that this article is neither investment advice nor an offer or solicitation to acquire financial products or cryptocurrencies.

Before investing in crypto ETPs, potentional investors should consider the following:

Potential investors should seek independent advice and consider relevant information contained in the base prospectus and the final terms for the ETPs, especially the risk factors mentioned therein. The invested capital is at risk, and losses up to the amount invested are possible. The product is subject to inherent counterparty risk with respect to the issuer of the ETPs and may incur losses up to a total loss if the issuer fails to fulfill its contractual obligations. The legal structure of ETPs is equivalent to that of a debt security. ETPs are treated like other securities.

About Bitwise

Bitwise is one of the world’s leading crypto specialist asset managers. Thousands of financial advisors, family offices, and institutional investors across the globe have partnered with us to understand and access the opportunities in crypto. Since 2017, Bitwise has established a track record of excellence managing a broad suite of index and active solutions across ETPs, separately managed accounts, private funds, and hedge fund strategies—spanning both the U.S. and Europe.

In Europe, for the past four years Bitwise (previously ETC Group) has developed an extensive and innovative suite of crypto ETPs, including Europe’s largest and most liquid bitcoin ETP.

This family of crypto ETPs is domiciled in Germany and approved by BaFin. We exclusively partner with reputable entities from the traditional financial industry, ensuring that 100% of the assets are securely stored offline (cold storage) through regulated custodians.

Our European products comprise a collection of carefully designed financial instruments that seamlessly integrate into any professional portfolio, providing comprehensive exposure to crypto as an asset class. Access is straightforward via major European stock exchanges, with primary listings on Xetra, the most liquid exchange for ETF trading in Europe.

Retail investors benefit from easy access through numerous DIY/online brokers, coupled with our robust and secure physical ETP structure, which includes a redemption feature.

Contact

General Inquiries europe@bitwiseinvestments.com
Institutional investors clients@bitwiseinvestments.com

Sie haben Fragen?

Frag Jan

Jan Altmann ist ETF-Experte und erfahrener Referent von Online-Seminaren und Präsenzseminaren. Seit 2022 ist Altmann Direktor Investment Strategy der ETC Group im deutschsprachigen Raum, dem führenden deutschen Krypto ETP Anbieter.

Browse through related content