- Mitä on bitcoin?
- Miksi bitcoin kehittyi?
- Miten bitcoin toimii?
- Mikä määrittää bitcoinin hinnan?
- Mikä on Bitcoin?
Bitcoin on ylivoimaisesti suurin kryptovaluutta maailmassa. Virtuaalivaluutta on nyt 15 vuoden ikäinen ja se on vahvasti juurtunut rahoitusmaailmaan. Mutta mikä Bitcoin oikein on ja miten se toimii?
Bitcoin oli maailman ensimmäinen digitaalinen valuutta, joka tuli tunnetuksi kryptovaluuttana. Sitä lyhennetään BTC:ksi ja sen kehitti henkilö tai ryhmä nimeltä Satoshi Nakamoto. Edelleen ei tiedetä, kuka tai ketkä piilevät tämän pseudonyymin takana. Bitcoin perustuu innovatiiviseen teknologiaan, jota kutsutaan lohkoketjuksi. Lohkoketju on hajautettu, digitaalinen tietokanta, joka rekisteröi tapahtumia ja varmistaa niiden läpinäkyvyyden, muuttumattomuuden ja manipuloinnin kestävyyden. Toinen termi lohkoketjulle on hajautettu pääkirjateknologia (DLT).
Bitcoinin kehittämisen motiivi oli luoda digitaalinen valuutta, joka toimii riippumattomasti keskusviranomaisista, kuten hallituksista, luottolaitoksista tai keskuspankeista. Bitcoinia käsitellään hajautetusti, mikä tarkoittaa, että valuuttaa ei hallitse mikään keskusviranomainen. Sen sijaan järjestelmän eheys taataan lohkoketjulla, jota hallinnoi tietokoneiden verkosto, jota kutsutaan solmuiksi.
Miksi Bitcoin kehitettiin - suunniteltu vaihtoehdoksi fiat-valuutalle
Ei ole sattumaa, että Bitcoin luotiin vuosina 2008 ja 2009. Yhdysvalloissa alkaneen globaalin finanssikriisin seurauksena monet menettivät luottamuksensa vakiintuneeseen rahoitusmaailmaan ja kansallisiin valuuttoihin. Bitcoin oli tarkoitettu vaihtoehdoksi niin kutsutuille fiat-valuutoille eli valtion liikkeeseen lasketuille maksuvälineille ilman sisäistä arvoa.
Kun henkilö suorittaa bitcoin-transaktion, tämä transaktio rekisteröidään uuteen lohkoon. Jokainen lohko on kytketty edelliseen lohkoon monimutkaisten matemaattisten algoritmien, ns. hajautusfunktioiden, avulla. Tämä luo kronologisesti järjestetyn ketjun muuttumattomia lohkoja. Tällä tavalla varmistetaan, että transaktiot ovat jäljitettäviä ja turvallisia.
Jotta varmistetaan, että transaktio on legitiimi, verkoston solmujen on ratkaistava kryptografisia palapelejä. Tätä prosessia kutsutaan "kaivostyöksi". Kaivosmiehet, jotka onnistuvat ratkaisemaan palapelin, lisäävät uuden lohkon lohkoketjuun ja palkitaan uusilla bitcoineilla. Tämä kryptokaivosprosessi (kaivostyö) on kehittynyt liiketoimintamalliksi. Prosessia käytetään kuitenkin paitsi uusien bitcoinien luomiseen myös verkoston eheyden varmistamiseen tarkistamalla ja vahvistamalla transaktioita.
Bitcoinin toiminta - enimmäismäärä on rajoitettu yhteensä 21 miljoonaan
Toinen tärkeä ominaisuus on, että bitcoinien määrä on rajoitettu yhteensä 21 miljoonaan kappaleeseen. Tämä raja määritellään bitcoin-protokollan algoritmin avulla. Toisin kuin perinteiset valuutat, kuten euro, Yhdysvaltain dollari tai Ison-Britannian punta, joita keskuspankit teoriassa voisivat painaa loputtomasti, bitcoinin enimmäismäärä on määritelty alusta alkaen tähän määrään. Tarkoituksena rajoittaa tarjontaa tällä tavalla oli ylläpitää valuutan arvoa ja estää hallitsematon inflaatio, mikä ei toimi perinteisten paperivaluuttojen kanssa.
Bitcoineja hallitaan digitaalisilla lompakoilla, tai "wallets". Lompakko on ohjelmisto tai fyysinen tallennusväline, kuten USB-muisti, joka mahdollistaa käyttäjien bitcoinien turvallisen säilyttämisen ja tapahtumien toteuttamisen. Jokaisella lompakolla on yksityinen avain (salasana), joka antaa käyttäjälle pääsyn bitcoininsa sekä julkinen avain, joka mahdollistaa muiden lähettää bitcoineja tähän lompakkoon.
Bitcoin-transaktiot ovat alun perin anonyymejä, mikä tarkoittaa, että käyttäjän identiteetillä ei ole suoraa yhteyttä hänen bitcoin-osoitteeseensa. Lojen ketjun transaktiot ovat näkyvissä kaikille, mutta osallistujia suojataan kryptografisilla avaimilla. Tämä suojaa käyttäjien yksityisyyttä.
Bitcoinin hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella.
Bitcoinin hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella. Koska kokonaismäärä on rajallinen ja kysyntä on viime vuosina kasvanut tasaisesti, hinta on noussut valtavasti alusta lähtien. Markkinat ovat kuitenkin myös tunnettuja suuresta volatiliteetista.
Samoin kuin muidenkin varojen, myös bitcoinin hintaan vaikuttavat spekulaatiot, uutiset ja markkinatunnelma. ETC Groupin analyysit ovat kuitenkin osoittaneet, että nämä vaihtelut eivät seuraa muiden varojen, kuten osakkeiden tai kullan, kehitystä erityisen paljon. Siksi bitcoin on kiinnostava vaihtoehto niille, jotka haluavat hajauttaa sijoitusportfolionsa.
Bitcoin on siksi innovatiivinen ja riippumaton vaihtoehto perinteisille valuutoille. Lisäksi taustateknologia mahdollistaa suorat, nopeat, kustannustehokkaat ja rajatylittävät tapahtumat ilman, että tarvitaan välikäsiä vakiintuneessa rahoitusjärjestelmässä.
Mutta bitcoinia on myös arvosteltu, esimerkiksi suurista energiamääristä, jotka menevät kryptovaluutan louhintaan, ja sen rajallisesta skaalautuvuudesta. Siksi ajan myötä on kehitetty lukemattomia vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja. Johtavat vaihtoehtoiset kryptovaluutat ovat ethereum, solana, XRP, cardano ja litecoin. Bitcoin on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa kaikkien kryptovaluuttojen lippulaivana. Samoin kuin hyödykkeissä tai fiat-valuutoissa, myös säänneltyjä rahoitusvälineitä on, jotka tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa epäsuorasti bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin. Euroopan markkinoilla BTCE, ETC Group Physical Bitcoin on bitcoin-tuote, jolla on suurin volyymi. Yhdysvalloissa arvopaperivalvontaviranomainen Securities and Exchange Commission hyväksyi ensimmäiset bitcoin-rahastot tammikuussa 2024. Ne lanseerattiin suurten sijoitusyhtiöiden, kuten Blackrockin ja Fidelityn, toimesta. Koska Euroopan rahastot saavat sijoittaa vain arvopapereihin eivätkä koskaan yksittäiseen varallisuuteen, paikallisilla pörsseillä ei ole mahdollista käydä kauppaa..
Important information:
This article does not constitute investment advice, nor does it constitute an offer or solicitation to buy financial products. This article is for general informational purposes only, and there is no explicit or implicit assurance or guarantee regarding the fairness, accuracy, completeness, or correctness of this article or the opinions contained therein. It is advised not to rely on the fairness, accuracy, completeness, or correctness of this article or the opinions contained therein. Please note that this article is neither investment advice nor an offer or solicitation to acquire financial products or cryptocurrencies.
Before investing in crypto ETPs, potentional investors should consider the following:
Potential investors should seek independent advice and consider relevant information contained in the base prospectus and the final terms for the ETPs, especially the risk factors mentioned therein. The invested capital is at risk, and losses up to the amount invested are possible. The product is subject to inherent counterparty risk with respect to the issuer of the ETPs and may incur losses up to a total loss if the issuer fails to fulfill its contractual obligations. The legal structure of ETPs is equivalent to that of a debt security. ETPs are treated like other securities.